Olen Namibiassa, suomalaisuuden sydänmailla. On käsittämättömän hämmentävää olla kaukana kotimaastaan ja silti kuivata itsensä aina Finlaysonin pyyhkeisiin ja syödä Iittalan Savonia aterimilla. Enkä todellakaan kuskannut niitä tänne itse! Joka puolelta tästä FELMin (Finnish Evancelical Lutheran Mission, elikkäs siis Suomen Lähetysseura) talosta löytyy pieniä vihjeitä siitä minkä maalaiset täällä oikein asuu. Ja se on mielestäni tosi mielenkiintosta! Nimittäin suomalaisuus!

IMG_3622.jpg

Menemällä kauas joutuu aina kohtaamaan itsensä uudelleen, etsimään sielunsa syvimmistä sopukoista sen kuka oikeesti on. Enkä tiiä onko sitä koskaan mahdollista löytää. Mutta nää pienet vihjeet auttaa löytämään lähemmäs. Ja sitäkään en usko, että kukaan jaksaa loputtomiin valehdella itselleen, löytöretki on välttämätön! Se on sitten vielä kivaa ekstraa, että oppii tuntemaan suomalaisuutta ylipäätään vähän muittenkin näkökulmista, myös tämän asuntoni ja koko talomme kautta. Kaikkien niitten jälkien täällä, mitä muut suomalaiset, täällä asuneet ja vierailleet ovat tänne jättäneet. Mitä asiaa ilman et lähtisi Afrikkaan? Laadukkaita iittalan haarukoita ja kestävää Finnlaysonin pyyhettä, joitten ikä on suunnilleen sama kuin sinun itsesi. Ei huono. Täältä löytyy monenlaista, aina puolityhjistä käsidesi-pulloista mahtavaan määrään suomenkielistä kirjallisuutta, joista selvästi suurin osa on pokkareita, matkalukemista!

IMG_3617.jpg

Mä itse olen nauttinut tähän mennessä kaikista edellä mainituista, kirjojakin on ollut aikaa lukea, kun nettiaika on hävyttömän kallista ja sitäpaitsi nettikreediitit on myös about kokoajan loppu. Saa elää ihanan vanhanaikaisesti. Nytkin jännityksellä ootan riittääks netti kaikkien näitten kuvien lataamiseen. Toivottavasti. 

Muita asioita, mistä oon päässy nauttimaan, on mm. jonkun ovelan tänne roudaamat pesupähkinät, AH!!! Tiesin sen kyllä nahoissani, ettei täältä saa mitään ekoa pesuainetta ainakaan pyykkikoneeseen (joka siis on, suomalaiset ei kestä ilman!) mutta roudatessani mm. 6kg:n vahvistimen ja aika paljon härpäkkeitä päiväkotimuskareihin, ei enää pesuaineet mahtunu mukaan. Kiitos pesupähkinöistä sille, joka ne toi! Mä käytän ne kyllä loppuun, seuraavat tuokaa lisää. 

IMG_3619.jpg

Ja eikömitä! Ihmettelen lähes päivittäin sitkeitten suomalaississien partiohenkisyyttä ja käytännöllisyyden tajua! Täällä on kuulkaa varastoituna muovipussit kauniisti taiteltuina roskapusseiksi ja kauppakasseiksi, ettei tarvitsisi sietää hullua muovinkulutusta. Käytännöllisiä tarvikkeita, kumilenkkejä, kyniä, teippiä, korvatulppia, ompeluneuloja, sakset, juustohöylä (TIETENKIN!), laadukas kuorimaveitsi ja raastinrauta. Adapterit valmiina joka pistorasiassa. Poppanaliina pöydällä. Patteri nurkassa kylmiä säitä varten. Jääkaapin ovessa lista tärkeistä puhelinnumeroista ja ohjeet minne lääkäriin mennä, jos pitää. 

Kaiken kukkaraksi vielä tämä innovatiivisuus! Radio kuuluu, kun vähän haarukoi (huom. tähän tarkoitukseen ei oo tuhlattu Savoniaa).

IMG_3623.jpg

Ens viikon tiistaina, 21.3. vietetään Namibian itsenäisyyspäivää. Koko viikko on yhtä juhlaa, eikä mulla oo töitä Windhoekissa, kun sekä yliopistolaiset, että päiväkotilaiset lomailee. Ohjaajani Päivi kysyi, josko tahtoisin lähteä käväisemään Pohjois-Namibiassa heidän kanssaan. Siellä on tärkeä ELCIN-kirkon (Evancelical Lutheran Church in Namibia) kokous, johon osallistuu FELMin puolesta myös Botswanan lähetti Marja, joka lentää tänne maanantaina. Tiistaina sitten ajellaan yhteisporukoin. Muut jäävät loppuviikoksi ja minä löysin toisen kyydin pois jo torstai-iltana tai perjantai-aamuna, koska perjantai-iltana mulla on Windhoekissa tärkeät Luterilaisen maailmanliiton kokouksen musiikkiharkat. Mutta pohjoiseen, suomalaisten ekoille lähetysmaille ambomaalle, oujee, jossa toivottavasti PÄÄSEN SAUNAAN!! Nyt kädet ristiin, että kiuas toimii..

Ps. Itsenäisyyspäivän juhlinnan lisäksi täällä juhlitaan aika näkyvästi Suomen synttäreitä! En ehtiny Suomessa vielä osallistua oikein mihinkään juhlintaan, mutta täällä oon jo käyny suurlähettilään vastaanotolla, soittanu kanteletta ja laulanu aamutelkkarissa, ja nyt suunnitellaan seuraavaa juhlatilaisuutta, joka on 28.4. oleva Koodi-bussi konsertti. Suomesta tulee koodaajia, ja ne vierailee 10 eri Afrikan maassa opettamassa koodaamista ja paikallisia koodareita liittyy (ainakin täällä) mukaan.. Mä en ymmärrä siitä mittään, mutta konserttiin pyydettiin osallistumaan ja kysyin jo mun yliopiston musakerholaisetkin mukkaan!